Je eerste huis kopen

Startershypotheek

Een eerste huis kopen is leuk, spannend en een grote stap. Er komt van alles bij kijken. Maar waar te beginnen? Wat zijn de kosten? En waar moet je op letten? Hierbij helpen wij je graag op weg.

Maak alvast gebruik van onze rekentool om een indicatie te krijgen van wat je maximaal kan lenen voor een startershypotheek.

Bereken je maximale hypotheek
 • roze en blauw 21e verjaardag uitnodiging (4)

  Kan ik een huis kopen?

  Een huis kopen zonder vast contract, als zzp’er of met een studieschuld? We zetten de factoren die de hoogte van je hypotheek bepalen op een rij.

  Kan ik een huis kopen?
 • building-2641582_1280

  Welke hypotheekvorm past bij mij?

  Bekijk de verschillen tussen een lineaire hypotheek en een annuïtaire hypotheek.

  Hypotheekvormen
 • roze en blauw 21e verjaardag uitnodiging (3)

  Kom ik in aanmerking voor een starterslening?

  Net dat beetje extra financiële ruimte om je eerste woning te kunnen kopen.

  Starterslening

Persoonlijk advies voor een startershypotheek

Bij Veritas in Middelburg krijg je een eigen hypotheekadviseur die jou bij elke stap begeleidt. Vanaf de oriëntatie fase tot bij de notaris. We nemen je mee langs alle mogelijkheden, op zo’n manier dat het begrijpelijk is en dat je het kunt navertellen. Jouw wensen staan daarin altijd centraal.

Bekijk het stappenplan >

Bereken eenvoudig je maximale hypotheek

Ga je samenwonen, voor het eerst op jezelf, of verhuis je naar de provincie Zeeland voor een nieuwe baan? Wat je reden ook is, met het kopen van je eerste huis bouw je financieel écht iets op. Heb je je droomhuis al gevonden, of wil je weten in welke prijsklasse je moet zoeken? Bereken dan hier eenvoudig wat je als starter maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

Wil je ook persoonlijk hypotheekadvies?

 • Gratis adviesgesprek
 • Online, telefonisch of op kantoor
 • Volg het complete proces 24/7 in je persoonlijke Digimap
Maak een afspraak

Stappenplan eerste huis kopen

Stap 1. Oriënteren: Wat zijn je mogelijkheden?

De eerste stap is bedoeld om je financiële situatie in kaart te brengen. Je inkomen, eventuele schulden en spaargeld bepalen namelijk wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.Een hypotheekadviseur kijkt samen met jou wat je maximaal kunt lenen, welke hypotheekvorm het beste bij je past en of je eventueel in aanmerking komt voor een starterslening. Vervolgens wordt er een verantwoord lenen plan met je opgesteld

Stap 2. Op zoek naar een huis

Nu je weet wat je maximaal kunt lenen voor je startershypotheek, kan de huizenjacht écht beginnen. Zet al je woonwensen op een rij. Bedenk waar je wil gaan wonen en hoeveel ruimte je nodig hebt. Ga je voor nieuwbouw of bestaande bouw? Heb je een woning gevonden die je graag wil bezichtigen? Bereid je dan goed voor en stel een lijst met vragen op die je belangrijk vindt.

Stap 3. Huis gevonden – bod uitbrengen

Heb je het huis gevonden, dan is het tijd om een bod uit te brengen. Doe dit niet overhaast. Ook hier is vooruitdenken de truc. Bedenk hoeveel dit huis je maandelijks gaat kosten en hoeveel je wil bieden. Je adviseur helpt je tijdens het biedingsproces.

Stap 4. Koop afronden en je startershypotheek regelen

Zijn jullie tot een overeenstemming gekomen? Gefeliciteerd! Je bent nu bijna eigenaar van je nieuwe huis. Het is tijd om het (voorlopige) koopcontract te ondertekenen. Je mag na het ondertekenen, binnen 3 dagen van de koop afzien.

Je gaat nu ook je hypotheek regelen. Samen met je adviseur bekijk je welke hypotheekvorm het beste bij je past, welke geldverstrekker het wordt en in welk tijdsbestek je gaat aflossen.

Stap 5. Naar de notaris

Wanneer de hypotheekverstrekker je hypotheekaanvraag heeft goedgekeurd, worden alle documenten naar de notaris gestuurd. Bij de notaris vindt de eigendomsoverdracht plaats en wordt de hypotheekakte getekend. Vanaf dat moment ben je de trotse eigenaar van je eerste koophuis!

Meer weten?

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op. Onze adviseurs helpen jou graag verder.

Kom ik in aanmerking voor een starterslening?

De Starterslening geeft je de mogelijkheid om het verschil te lenen tussen de koopsom en de hypotheek die je kan lenen bij de geldverstrekker. Je sluit deze af naast je reguliere hypotheek en duurt 30 jaar. Om in aanmerking te komen moet de gemeente waar je gaat wonen wel een starterslening aanbieden. De koopsom of marktwaarde van de woning mag in 2024 niet hoger zijn dan €435.000.

Mag ik extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen?

Ja! Wil je extra energie besparen in je nieuwe woning? Zonnepanelen, dubbel glas of je huis extra isoleren? Je mag tot € 9000,00 lenen bovenop de maximale hypotheek, ongeacht je inkomen.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie Hypotheek (NHG)?

Met een Nationale Hypotheek Garantie Hypotheek (NHG) geef je de geldverstrekker van je woning de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald wanneer het jou niet meer lukt. Denk bijvoorbeeld aan werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Je betaalt eenmalig 0.6% van de koopsom, maar je krijgt daarnaast korting op de rente en een stuk financiële zekerheid.

Kom ik in aanmerking voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting?

Wanneer je een huis koopt, betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Starters tussen de 18 en 35 jaar krijgen eenmalig een vrijstelling op deze belasting. Je bent dan een stuk goedkoper uit. De woning mag niet duurder zijn dan € 400.000,-.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

In 2024 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Alle bijkomende kosten mag je sinds 2018 niet meer meefinancieren als je een huis koopt. Je hebt daarom altijd eigen geld nodig. Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer 4 tot 6 % van de koopsom.