Je eerste huis kopen

Startershypotheek

Een eerste huis kopen is leuk, spannend en een grote stap. Er komt van alles bij kijken. Hierbij helpen wij je graag op weg. Voordat je op huizenjacht gaat, wil je natuurlijk weten hoeveel je kunt lenen. Bereken dan hier eenvoudig je maximale hypotheek of maak direct een afspraak.

Bereken je maximale hypotheek

Persoonlijk hypotheekadvies

Bij Veritas krijg je een eigen hypotheekadviseur die jou bij elke stap begeleidt. Vanaf de oriëntatie fase tot bij de notaris. Hij neemt je mee door alle mogelijkheden, op zo’n manier dat het begrijpelijk is en dat je het kunt navertellen. Jouw wensen staan daarin altijd centraal. Met zijn kennis en ervaring kent hij de woningmarkt door en door. Zo weet hij precies waar je op moet letten bij het kopen van een huis.

Stappenplan bij het kopen van je eerste huis

Ben je er over uit en heb je besloten om echt te gaan kopen? Dan komt er nogal wat bij kijken. Bezichtigingen, bieden, een hypotheek en een eindeloze stroom aan informatie. Het lijkt veel, maar wij begeleiden en adviseren je bij elke stap. Wil je meer weten hoe het traject er uit komt te zien? Bekijk hier het stappenplan >

 

Welke startershypotheek past bij jou?

Als starter kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: annuïteiten en lineair. Ze hebben veel met elkaar gemeen. Zo heb je bij allebei recht op hypotheekrenteaftrek, los je af en betaal je rente.  Het verschil zit in de snelheid van aflossen.

Bij de annuïteitenhypotheek betaal je in het begin voornamelijk rente en los je weinig af. Naar verloop van tijd los je steeds meer af en betaal je minder rente. Je maandlasten zijn elke maand gelijk. Met de lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af. Over het gedeelte wat nog niet is afgelost betaal je rente. In het begin heb je dus hoge maandlasten en op het eind juist lage maandlasten.

Welke hypotheekvorm je het beste kunt kiezen, hangt af van je eigen situatie en je toekomstverwachtingen. Wil je graag snel aflossen en is dit financieel mogelijk? Dan kun je het beste kiezen voor een lineaire hypotheek. Kies je liever voor stabiele maandlasten, dan past de annuïteitenhypotheek beter bij jou.

Bereken eenvoudig je maximale hypotheek

Ga je samenwonen, voor het eerst op jezelf, of verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan? Wat je reden ook is, met het kopen van een huis bouw je financieel écht iets op. Maar eerst wil je natuurlijk weten binnen welk budget je naar woningen kunt kijken. Bereken hier eenvoudig je maximale hypotheek of maak direct een afspraak.

Wil je ook persoonlijk hypotheekadvies?

  • Gratis adviesgesprek
  • Online, telefonisch of op kantoor
  • Volg het complete proces 24/7 in je persoonlijke Digimap
Maak een afspraak

Meer weten?

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op. Onze adviseurs helpen jou graag verder.

Kom ik in aanmerking voor een starterslening?

De Starterslening geeft je de mogelijkheid om het verschil te lenen tussen de koopsom en de hypotheek die je kan lenen bij de geldverstrekker. Je sluit deze af naast je reguliere hypotheek en duurt 30 jaar. De gemeente waar je gaat wonen moet een starterslening aanbieden. Daarnaast moet je de hypotheek afsluiten met NHG en mag het leningsbedrag niet hoger zijn dan € 310.000,-.

Mag ik extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen?

Ja! Wil je extra energie besparen in je nieuwe woning? Zonnepanelen, dubbel glas of je huis extra isoleren? Je mag tot € 9000,00 lenen bovenop de maximale hypotheek, ongeacht je inkomen.

Wat is een Nationale Hypotheek Garantie Hypotheek (NHG)?

Met een Nationale Hypotheek Garantie Hypotheek (NHG) geef je de geldverstrekker van je woning de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald wanneer het jou niet meer lukt. Denk bijvoorbeeld aan werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Je betaalt eenmalig 0.6% van de koopsom, maar je krijgt daarnaast korting op de rente en een stuk financiële zekerheid.

Kom ik in aanmerking voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting?

Wanneer je een huis koopt betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Starters tussen de 18 en 35 jaar krijgen eenmalig een vrijstelling op deze belasting. Je bent dan een stuk goedkoper uit. De woning mag niet duurder zijn dan € 400.000,-.