Doorstroomhypotheken

Je volgende huis kopen

Ben je van plan je huis te verkopen en wil je weten hoeveel je kunt lenen voor je volgende koopwoning? Bereken dan hier eenvoudig je maximale hypotheek of maak direct een afspraak.

Bereken je maximale hypotheek

Hypotheekadvies bij het kopen van je volgende woning

Je hebt al eerder een huis gekocht, dus je weet inmiddels wel wat er bij komt kijken. Toch is het kopen van een nieuwe woning net even anders, en dat roept weer nieuwe vragen op. Moet ik eerst verkopen om te kunnen kopen? Neem ik mijn hypotheek mee of sluit ik een nieuwe lening af? Wat doe ik met overwaarde of restschuld?

Wij helpen jou graag om deze vragen te beantwoorden en alle mogelijkheden op een rij te zetten. Dit doen we in een gratis oriënterend gesprek.

Stappenplan bij het kopen van je volgende huis

Je bent van plan om een andere woning te kopen. Huizen bezichtigen, bieden en je oude woning verkopen. Er komt veel bij kijken. En hoe zit het met je huidige hypotheek en de overwaarde? Jouw persoonlijke hypotheekadviseur begeleidt en adviseert je bij elke stap. Wil je meer weten hoe het traject er uit komt te zien? Bekijk hier het stappenplan >

 

Welke hypotheek past het beste bij mij?

Ben je van plan om een huis te kopen dan heb je in de meeste gevallen een hypotheek nodig. Welke vorm het beste bij jou past hangt af van je situatie en je wensen.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek (of annuïtaire hypotheek) betaal je elke maand hetzelfde bruto maandbedrag. De eerste periode bestaat dit naar verhouding uit meer rente en minder aflossing. Aan het einde van de looptijd is dit andersom.

Nadelen: Met de lage rente van nu zijn de uitkomsten voor annuïteit of lineair gelijk. Omdat je het geleende bedrag terugbetaald, betaal je meer dan de aflossingsvrije hypotheek

Lineaire hypotheek

Elke maand betaal je rente en aflossing. De aflossing is elke maand een vast bedrag en bereken je door het leningsbedrag te delen door het aantal maanden van de looptijd. De rente is elke maand lager, omdat de lening elke maand kleiner wordt.

Nadelen: Met de lage rente van nu zijn de uitkomsten voor annuïteit of lineair gelijk. Je betaalt meer dan bij de aflossingsvrije hypotheek, maar gemiddeld minder dan de annuïteitenhypotheek.

Aflossingsvrij

Jouw maandlast bestaat enkel uit rente. Aan het eind van de looptijd betaal je het geleende bedrag in één keer terug, of je komt een nieuwe looptijd overeen of je verkoopt de woning voor de einddatum. Toch aflossen? Dat kan standaard tot maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per jaar. Nadelen: Aan het eind van de looptijd betaal je het geleende bedrag in één keer terug, of je komt een nieuwe looptijd en een verlenging van de aflossingsvrije hypotheek overeen of je verkoopt de woning voor de einddatum. Toch eerder aflossen? Dat kan altijd tot maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per jaar.

Heb je ook nog andere hypotheekvormen?

Voor 01 januari 2013 was er de mogelijkheid om ook een (bank)spaar- of een beleggingshypotheek, of een beleggingsverzekering af te sluiten. Deze hypotheekvormen waren vroeger aantrekkelijker bij een hogere hypotheekrente. De maandlast voor de aflossing was toen lager en ondanks de hogere hypotheekrente was het uiteindelijk voordeliger dan een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Voortzetting is dan bij enkele banken mogelijk. Deze hypotheekvormen worden nieuw niet meer aangeboden.

Bereken eenvoudig je maximale hypotheek

Gezinsuitbreiding en groter wonen, verhuizen naar een andere stad of juist kleiner willen wonen. Je hebt al eerder een woning gekocht en je bent op zoek naar een ander huis. Voordat je op zoek gaat wil je eerst weten wat je kunt lenen. Bereken hier eenvoudig je maximale hypotheek of maak direct een afspraak.

Wil je ook persoonlijk hypotheekadvies?

  • Gratis adviesgesprek
  • Online, telefonisch of op kantoor
  • Volg het complete proces 24/7 in je persoonlijke Digimap
Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op. Onze adviseurs helpen jou graag verder.

Klopt het dat een gepensioneerde minder hypotheek kan krijgen?

Integendeel. Ben je met pensioen of duurt het nog maximaal 10 jaar, dan is het uitgangspunt de rentelast in plaats van rente met aflossing. Het resultaat is dat met minder pensioen meer geleend kan worden.

Kan ik de kosten koper betalen uit de overwaarde?

Ja, dit is mogelijk. Voor de meeste banken is de overwaarde het verschil tussen 90% van de getaxeerde marktwaarde van de oude woning en de resterende schuld.

 

 

Kan ik beter eerst mijn huis verkopen en dan kopen of andersom?

Dit noemen we de volgorde keuze. Zijn er weinig woningen en is er veel vraag, dan is het verstandig om eerst een woning te kopen en vervolgens de oude woning te koop te zetten. Als er veel koopwoningen zijn en weinig vraag, dan is het verstandig om eerst de oude woning te verkopen en dan een andere woning aan te kopen.

Kun je een bestaande hypotheek meenemen naar je nieuwe hypotheek?

Jazeker. Dit heet een verhuishypotheek. Je kunt dan de oude rente condities voortzetten in de nieuwe hypotheek. Voor de resterende rentevast periode en looptijd ga je verder met de oude rente. Deze keuze is nooit verplicht.