Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?
Bij het afsluiten van een hypotheek sta je voor de uitdagende taak om de hypotheekvorm te kiezen die het beste aansluit bij jouw financiële behoeften en doelen. Kies je voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?
Deze hypotheekvormen bestaan allebei uit een maandbedrag dat opgebouwd is uit aflossing en rente.
Bij een annuïteitenhypotheek (of annuïtaire hypotheek) blijven de kosten elk jaar gelijk. Dat lijkt aantrekkelijker dan een lineaire hypotheek, waarbij je de eerste jaren meer betaalt per maand.
Maar is dat echt het geval? Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen een annuïteiten- en lineaire hypotheek.
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek blijven je bruto maandlasten over de hele looptijd hetzelfde. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing.
In het begin betaal je naar verhouding meer hypotheekrente dan dat je aflost. Die hypotheekrente kan worden afgetrokken van je bruto inkomen. Dit zorgt voor lagere netto maandlasten.
Na verloop van tijd zal dit omdraaien: je betaalt steeds minder rente en je lost elke maand meer af. De netto maandlasten zullen stijgen omdat je steeds minder voordeel hebt van de hypotheekrenteaftrek. De bruto maandlasten blijven wel gelijk.
Lineaire hypotheek
Bij de lineaire hypotheek betaal je maandelijks een deel aflossing en een deel rente. Tijdens de looptijd los je elke maand hetzelfde bedrag af.
Een lineaire hypotheek brengt in het begin hogere maandlasten met zich mee omdat je meer hypotheekrente betaalt. Het voordeel is wel dat er sneller afgelost wordt.
Omdat de hypotheekschuld afneemt, ga je in de loop van de tijd steeds minder rente betalen. Hierdoor zullen je bruto maandlasten dalen, maar heb je richting het einde van de looptijd ook recht op minder hypotheekrenteaftrek.
Welke hypotheek past bij mij?
Welke hypotheekvorm het beste bij jou past, is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie en je toekomstverwachtingen.
Wanneer een annuïteitenhypotheek?
Een annuïteitenhypotheek is de beste keuze als je nu relatief lage maandlasten wilt en verwacht dat je op termijn meer gaat verdienen, zodat je de hogere maandlasten in de toekomst beter kunt dragen. De meeste starters kiezen daarom voor een annuïteitenhypotheek.
Het is echter altijd goed om rekening te houden met mogelijke veranderingen in je leven. Misschien krijg je kinderen of wil je minder gaan werken. Allebei voorbeelden waarbij het niet ideaal is als je maandlasten steeds hoger worden. Daarom is een lineaire hypotheek ook altijd het overwegen waard.
Wanneer een lineaire hypotheek?
Als je de hogere maandlasten aan het begin goed kunt betalen en je sneller wilt aflossen, dan is de lineaire hypotheek geschikt. Bovendien zijn de dalende maandlasten ideaal als je verwacht dat je in de toekomst minder gaat werken of met pensioen gaat.
Annuïteteitenhypotheek of lineaire hypotheek?3>
Of je nu de voorkeur geeft aan de stabiliteit van een annuïteitenhypotheek of de snellere aflossing van een lineaire hypotheek, beide opties hebben hun voordelen. Het is essentieel om je financiële doelen en situatie zorgvuldig te overwegen voordat je een keuze maakt. Hierbij helpen wij je uiteraard graag.
Bestaan er ook nog andere hypotheekvormen?
Aflossingsvrije hypotheek
De aflossingsvrije hypotheek is nog steeds populair onder mensen die al een hypotheek hadden. Je betaalt hierbij alleen rente en lost pas aan het einde van de looptijd af, of je komt een nieuwe looptijd overeen.
Andere hypotheekvormen
Voor 01 januari 2013 was er de mogelijkheid om ook een (bank)spaar- of een beleggingshypotheek af te sluiten. Deze hypotheekvormen waren vroeger aantrekkelijker bij een hoge hypotheekrente.
Heb je vóór 31 december 2012 een hypotheek afgesloten? Dan val je onder het overgangsrecht en kun je mogelijk nog gebruik maken van deze hypotheekvormen.