Hypotheek verhogen voor verduurzaming

Met de stijgende energieprijzen en de groeiende aandacht voor klimaatverandering, is het verduurzamen van je woning een slimme zet. Op deze pagina ontdek je hoe je je hypotheek kunt gebruiken om je huis energiezuiniger te maken.

Waarom je hypotheek verhogen voor verduurzaming?

  • Lage maandlasten: Door de lage(re) rente en de lange(re) looptijd
  • Hypotheekrenteaftrek: De rente over het deel van je hypotheek dat je gebruikt voor verduurzaming is vaak fiscaal aftrekbaar
  • Je behoudt je spaargeld: Je houdt een buffer over voor eventuele andere uitgaven

Bestaande hypotheek verhogen óf een tweede hypotheek?

Als je er voor kiest om je bestaande woning te verduurzamen, zijn er twee mogelijkheden om je hypotheek te verhogen:

  • Je bestaande hypotheek onderhands verhogen
    Onderhands verhogen is mogelijk als je er bij het afsluiten voor gekozen hebt om je hypotheek hoger te laten inschrijven dan hij daadwerkelijk was. Het voordeel van onderhands verhogen is dat je niet opnieuw naar de notaris moet. Je kunt bijlenen tot het destijds ingeschreven hypotheekbedrag. Vaak zijn een taxatie van je woning en inkomenstoets noodzakelijk.
  •  Een tweede hypotheek afsluiten
    Dit is een extra hypotheek die je doorgaans afsluit bij de verstrekker van je lopende hypotheek. Er worden nieuwe voorwaarden en een nieuw rentepercentage afgesproken op basis van de actuele hypotheekrente. Een taxatie, inkomenstoets en een bezoek aan de notaris zijn noodzakelijk.

In sommige gevallen kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker omdat er een gunstigere rente en betere voorwaarden worden aangeboden.

Met welk bedrag kan ik mijn hypotheek verhogen voor verduurzaming?

Het bedrag waarmee je je hypotheek kunt verhogen hangt af van verschillende factoren:

  • Overwaarde: Mogelijk is je huis meer waard geworden door de stijgingen van de huizenprijzen of door tussentijdse aflossingen. Mogelijk kun je hierdoor meer lenen.
  • Woningwaarde: Als je investeert in verduurzaming mag je daarvoor meer lenen dan gebruikelijk. Normaal gesproken geldt een maximale hypotheek van 100% van de woningwaarde. Maar als je de hypotheek ook gebruikt voor energiebesparende maatregelen, dan mag je bij veel aanbieders tot 106% van je woningwaarde lenen.
  • Inkomen: De bank zal kijken naar je inkomen en andere financiële verplichtingen om te bepalen of je een verhoging kunt dragen.

Rekenvoorbeeld: In het scenario rechts zou je ervoor kunnen kiezen om je hypotheek met €22.000 te verhogen voor deze verduurzamingsmaatregelen. Dit past ruim binnen de beschikbare €33.000 en laat nog wat ruimte over voor onvoorziene kosten of aanvullende kleine verbeteringen.

Tip: Maak gebruik van de ISDE-subsidie om een deel van je investering in verduurzaming te financieren. Deze subsidie kan oplopen tot duizenden euro’s bij de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler.

 

 

 

Wil je meer weten over alle mogelijkheden rondom het verhogen van je hypotheek of het financieren van verduurzaming? Wij onderzoeken graag alle mogelijkheden en kijken wat het beste past bij jouw (financiële) situatie.

Contact opnemen

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor verduurzaming als ik een NHG-hypotheek heb?

Ja, dat kan. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt zelfs extra mogelijkheden voor verduurzaming.

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor verduurzaming als ik een aflossingsvrije hypotheek heb?

Ja, dat kan. Wel gelden er strengere regels voor aflossingsvrije hypotheken. Bespreek de mogelijkheden met je hypotheekadviseur.